Bijna elk huishouden krijgt er weleens te maken met een verstopping van het riool. In dit artikel zullen we kijken naar de meest voorkomende oorzaken van dit probleem en hoe jij deze in de toekomst kan voorkomen. 

 

Bij het koken blijft er vaak wat vet of olie over in de pan die veel huishoudens geheel onwetend door de gootsteen weg laten spoelen. Wat veel mensen niet weten is dat dit na verloop van tijd zich kan gaan ophopen en het vet kan gaan stollen. Dit zorgt ervoor dat de doorstroming steeds beperkter wordt en uiteindelijk helemaal niet meer kan doorstromen. Het is beter om de olie vaker te gebruiken wanneer dit nog mogelijk is en anders verpakken en dan pas weggooien. Sluit hierbij de verpakking goed om lekkage te voorkomen. Niet geheel onbelangrijk om te vermelden is dat vet en olie juist afvoeren ook bijdraagt aan het milieu. 

 

Een ander veelvoorkomend probleem dat verstopping veroorzaakt is toiletpapier. Wanneer het wc-papier niet volledig afbreekt kan dit gaan klonteren waardoor dit verstopping veroorzaakt. Wanneer je ontstopping door wc-papier wilt voorkomen is het belangrijk om niet te veel toiletpapier te gebruiken. Ook kan het dus goed zijn om oplosbaar wc-papier te gebruiken wat de kans op verstopping vermindert. Wanneer je ziet dat het wc-papier niet soepel wegloopt, kan het goed zijn meerdere keren door te spoelen. 

 

Wat ook vaak terug gevonden wordt bij het ontstoppen van een riool zijn andere vreemde voorwerpen zoals doekjes, maandverband, wattenstaafjes en haren. Deze materialen kunnen zich gaan ophopen waardoor de kans op verstopping weer toeneemt. Om te voorkomen dat grote hoeveelheden haar zich gaan ophopen, kan het goed zijn om een afvoerzeefje te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de haren worden opgevangen en je ze daarna gemakkelijk kan weggooien in de prullenbak. 

 

Een ander minder bekend probleem zijn boomwortels. Doordat boomwortels naar water zoeken kunnen deze door de rioleringsleidingen barsten en groeien. Deze kunnen in verloop van tijd verstoppingen veroorzaken. Wanneer je hier invloed op hebt, is het daarom goed om een bewuste locatie te kiezen om deze te planten. Ook kan je ervoor kiezen om een plant te kopen met een minder agressief wortelsysteem. Fysieke barrières zijn ook een van de opties die je kan overwegen zodat de wortels niet door de leidingen heen kunnen groeien. 

 

Het is op veel manieren mogelijk een verstopping te krijgen, maar ook op veel manieren mogelijk om deze te voorkomen. Mocht je wel rioleringsproblemen hebben, kan je dit eenvoudig laten oplossen door een ontstoppingsdienst zoals rions.nl